Terug naar school, da’s tijd voor goede voornemens. Omdat er geen leeftijd staat op het aannemen van goede gewoontes, dachten we na over leuke handelingen die je je kinderen kan aanleren zodat ze energie kunnen besparen.

 

Je kinderen de juiste manieren om energie te besparen aanleren, da’s één ding. Begrijpen waar elektriciteit vandaan komt en waarom het belangrijk is om er zuinig mee om te springen is ook belangrijk.

Eens je dat weet is het tijd om die kennis te gebruiken in de praktijk. De juiste handelingen aanleren kan leuk zijn, zowel voor jou als voor je kinderen!

Hieronder kan je alvast enkele tips & tricks vinden om een echte energiebewuste familie te worden:

1.     Een dag zonder elektriciteit

De ideale manier om je af te sluiten van de digitale wereld en je familieband te versterken. Doof de lichten en doe alle elektrische apparaten uit die je kinderen gebruiken. Wat kan je dan doen? Een gezinsuitstap, spel in de openlucht of gezelschapsspelavond? Je kinderen zullen zich op een andere manier bezighouden terwijl jullie minder energie verbruiken.

2.     Met muziek douchen

Belangrijkste regel: het is zuiniger om een douche te nemen dan een bad. Je verbruikt dan twee keer zo weinig water (60 liter tegenover 120 liter). Opgelet: tijdens een warme douche verbruik je ook elektriciteit. Wist je dat sommige gezinnen meer dan € 25 per maand uitgeven omdat ze meer dan 15 minuten in de douche staan? Een douche van 5 minuten, da’s 60 liter water, 2 kWh energie en kost je 30 cent! Kies dus voor een douche, maar sta er niet langer onder dan de duur van je favoriet lied. Net genoeg tijd om uit volle borst mee te zingen!

3.     Ben je werken aan het uitvoeren? Leg uit wat je doet!

Betrek je kinderen bij je werkzaamheden om je energieconsumptie te verminderen. Laat je de ramen veranderen of versterk je de isolatie van je woning? Da’s het goede moment om ze uit te leggen wat je doet. Ze kunnen je misschien zelfs helpen!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *