De zomer(vakantie) staat voor de deur! Volgens Britse onderzoekers kan deze zomer nog warmer worden dan die van vorig jaar. Daarom geven we je enkele tips hoe je je huis kan koel houden zonder veel geld uit te geven.

Vorig jaar kregen we in België te maken met een uitzonderlijk warme zomer. Als we naar de gemiddelde temperatuur kijken was het de op drie na warmste zomer ooit. Daarnaast waren er vier hittegolven. Dit is een periode waar het minstens 5 dagen op rij meer dan 25°C is waarvan 3 dagen meer dan 30°C.

Onderzoekers van het Met Office, het nationale weerkundig instituut van het Verenigd Koninkrijk, voorspellen dat het jaar 2020 nóg warmer zou zijn. De algemene temperatuur zou stijgen met 1,1°C.

De altijd maar stijgende temperaturen hebben ook een invloed op onze huizen en gebouwen. Die waren vroeger goed bestand tegen de warme temperaturen, maar nu worden ze vaker blootgesteld aan de hitte. Dit zorgt ervoor dat het binnen sneller opwarmt.

Hoe houd je je huis koel?
Regel 1: Houd de warmte buiten!
Beter voorkomen dan genezen, ook tijdens een hittegolf! De meest efficiënte techniek om je huis koel te houden is ervoor te zorgen dat je de warmte niet binnenlaat. Sluit je gordijnen of laat je rolluiken af tijdens het warmste moment van de dag. Zo hou je de zon weg van de ramen en vermijd je dat die ramen de hitte doorgeven aan je woning.

Door middel van nightcooling kan je je huis opnieuw laten afkoelen. Dit is een vaak gebruikte Engelse term om ’s nachts of ’s morgens je vensters open te zetten. Zet ze tegenover elkaar open zodat je een tocht creëert.

Opgelet: een goed geïsoleerd huis is niet per se een koel huis. Als je de zonnestralen binnenlaat in een perfect geïsoleerd huis warmen die o.a. de muren, apparaten en meubels op. Die geven dan op hun beurt opnieuw warmte af in de kamer. Die hitte kan dan door de goede isolatie niet opnieuw naar buiten waardoor de temperatuur stijgt. Hou dus de zon weg van je ramen. Da’s regel nummer 1!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *