We moeten er niet flauw over doen: praten over de energiefactuur kan snel “delicaat” worden. Vooral als we ze vergelijken met die van de buren. Hoe kunnen we verklaren dat de factuur van Paul op de 2de verdieping lager is dan die van Jeanne op het 6de?

Mega gaat er dieper op in en onderzocht het verschil voor zowel een kleine, gemiddelde als grote verbruiker.

Vaak hebben we de neiging om alleen naar het bedrag van de factuur te kijken. We vergeten ons verbruiksgedrag te analyseren. Je factuur vergelijken met die van je buren is verre van een goed idee want het energieverbruik is sterk gerelateerd aan de dagelijkse gewoontes.

Om je een idee te geven: het gemiddelde elektriciteitsverbruik van een Belgisch gezin (2,4 personen) wordt geschat op 3 900 kWh per jaar. Dit is slechts een gemiddelde. Deze schatting kan sterk variëren van gezin tot gezin. Hoe dan juist? In dit artikel geven we enkele redenen om het beter te begrijpen.

Je verbruiksgewoonte als elektriciteitsconsument
Het lijkt logisch dat het jaarlijks verbruik van je buur plusminus hetzelfde is. Zeker als je in een appartement woont. Maar het is ingewikkelder dan dat. Voordat je schrikt van een hogere factuur dan je buur volstaat het om de juiste vragen te stellen om je energieverbruik te analyseren.

Je moet rekening houden met verschillende factoren.

Zo hangt je voorschotbedrag onder andere af van:

de woning op zich;
de oppervlakte;
de kwaliteit van de isolatie;
het aantal kamers;
de indeling van de woning;
de ligging;
type meter (enkelvoudig, tweevoudig, exclusief nacht)

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *